Samen sterk in Europa
Om de rechten van vluchtelingen en mensenrechtenorganisaties in Europa te versterken, werken we samen met tientallen lokale partnerorganisaties. In juni bezochten we Griekenland; we spraken met vrijwilligers, juristen en vluchtelingen over de uitzichtloze situatie in de kampen en over de risico’s waar hulpverleners mee te maken krijgen. Met deze reis haalde we banden aan, konden we kennis delen en aandacht vragen voor het belang van een Europees asielsysteem.
Gewoon kind zijn
Vriendjes maken, onbezorgd spelen en echt vakantie vieren. Wat voor veel kinderen vanzelfsprekend is, is voor vluchtelingenkinderen vaak niet weggelegd. Voor hen organiseren we daarom jaarlijks de Kindervakantieweken in juli en augustus. Ook in de zomer van 2024 genoten weer honderden kinderen van een weekje broodnodige afleiding in de Nederlandse natuur.
Steun aan vluchtelingen uit Oekraïne
In augustus sloot de landelijke aanmeldlocatie voor vluchtelingen uit Oekraïense in Utrecht de deuren. In dezelfde periode werd aangekondigd dat de landelijke financiering voor onze steun wordt afgeschaald. We moesten ons terugtrekken uit de lokale opvanglocaties. Tegelijkertijd maakten we onze gemeentelijke lokale spreekuren in sommige gemeenten ook voor Oekraïners beschikbaar en versterkten we onze digitale hulpverleningsondersteuning voor alle Oekraïners, zodat we deze groep kunnen blijven bijstaan, onder andere via digitale spreekuren, RefugeeHelp.nl en ons Telegram-kanaal. Op die manier blijven we toegankelijk zijn we in vrijwel alle gemeenten zichtbaar voor Oekraïense vluchtelingen.
Impact van kabinetsplannen
In september presteerde het kabinet de uitgewerkte plannen van het ‘strengste asielbeleid ooit’. De plannen zorgden voor grote zorgen bij asielzoekers en vluchtelingen. Onze juridisch en maatschappelijk begeleiders zagen gedurende het jaar de onzekerheid bij cliënten toenemen. Zij informeerden hen zoveel mogelijk over de impact van de wijzigingen. Ook via Refugeehelp.nl hielden we vluchtelingen en asielzoekers op de hoogte van de ontwikkelingen en lichtten we de plannen toe, in elf verschillende talen.
Drempels richting de arbeidsmarkt? Weg ermee!
Voor de autonomie van vluchtelingen is het van belang dat zij snel aan het werk kunnen, om te bouwen aan een zelfstandige toekomst en bijdragen aan de maatschappij. Ook is het een enorme motor voor de integratie. Daarom stimuleren onze maatschappelijk begeleiders hun cliënten om een werk- of participatieplek te zoeken. Ook voeren we en stevige lobby om drempels voor werk weg te nemen. Mede op ons aandringen zegden de Ministeries van Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken in oktober toe om de wachttijden voor een bsn-nummer terug te dringen. Daardoor kunnen de ruim 17.000 asielzoekers die nog wachten op een het nummer – dat nodig is om te kunnen werken – sneller aan de slag.
Kansen voor integratie
In november bleek dat gemeenten plannen hebben gemaakt voor 80.000 nieuwe, duurzame opvangplekken. Het liet zien dat de Spreidingswet werkt! We hebben ons flink uitgesproken voor de komst van de wet en waren ontzettend opgelucht toen deze werd aangenomen. In 2024 bleven we het publiek en beleidsmakers informeren over het belang van de Spreidingswet. Het is de enige manier om een einde te maken aan de inzet van noodopvang en om meer, goede opvangplekken te creëren.
Extra onzekerheid voor Syriërs in Nederland
Voor veel Syriërs waren de eerste weken van december weken van uitersten: onverwacht ‘snel’ viel het wrede regime van Bashar al-Assad. Veel Syriërs konden het amper geloven. Ze waren euforisch, maar er was ook angst en onzekerheid; over de veiligheidssituatie daar en over hun eigen situatie hier. Asielaanvragen van Syriërs in Nederland werden in ‘de wacht gezet’; met alle gevolgen voor onder andere gezinshereniging van dien. Onze lokale teams in opvangcentra en gemeenten ondersteunden Syriërs met al hun extra vragen en boden een luisterend oor in deze indrukwekkende periode.